Aquaworld Logo Logo Stephania - de blinde Soep Schildpad
Sinds 1995 Aquaworld's Home PageWaar is Aquaworld?Commentaar van bezoekersKretenzische ReptielenAquaworld's meer exotische reptielenAquaworld's Vis PopulatieAnder Zee-levenHet verhaal van AquaworldHoe kunje Aquaworld helpenLinks naar andere sitesHoe kun je in kontakt met ons komen


Girl with snake
Conger Eel
A Frog in the Hand...?
Mella and Jeremi Pesonen with boa
Mella can handle the boa on her own...

Onze Opdracht

Onze opdracht in Aquaworld is eenvoudigweg interesse aanmoedigen - interesse in het algemeen in het mariene leven en in reptielen, en in die van het lokale gebied in het bijzonder. Wij geloven dat indien wij de mensen zo dicht mogelijk bij deze mooie schepselen brengen het hen zal aanmoedigen zelf meer voor dit soort dieren en hun milieu te zorgen. In belang van het dier uiteraard.

We prefereren reeds gevangen dieren, in veel gevallen ten dode opgeschreven, te houden in plaats van perfect gezonde dieren uit de wildernis weg te vangen. Daarnaast bieden wij een thuis aan veel niet langer gewenste en vaak niet optimaal verzorgde 'huisdieren'.

Op deze wijze, geloven wij dat wij het beste doen,zonder enige schade aan 'onszelf' te veroorzaken. We hopen dat u hiermee akkoord gaat!Het Verhaal van Aquaworld

V Verleden, heden & toekomst

Hoe (niet) een Aquarium in Kreta te bouwen

In 1991 kwam ik in Kreta aan. Als aquariumknutselaar sinds vele jaren, wilde ik werkelijk een aquarium voor mijn flat. De prijzen voor een glazen doos in die dagen waren gigantisch! De oplossing was duidelijk - ik moest de mijne zelf bouwen. Enige weken later haastte ik mij op en neer naar de zee met mijn kostbare lading, grondellen, slijmvissen enz., in een plastic container om hen vrij te laten. Ik ging toen naar huis terug om de 125 liter zeewater uit te wringen die zich over mijn beddegoed had verspreid toen het voorraam van het aquarium van de rest van het "glasbakje" scheidde.

Slechts marginaal ontmoedigd, ontdekte ik het basisgebrek in mijn ontwerp.. Ik had bijna al de silicone uit de verbindingen gedrukt, terwijl ik 1 tot 1.5mm voor sterkte daar gelaten zou moeten hebben!Terwijl de tank gerepareerd en terug in gebruik genomen werd, vond ik een kleine octopus op het strand in Chersonisos die winter. Ik hield hem in huis voor verscheidene weken en de bezoekers waren echt gecharmeerd, vooral de lokale mensen - veel van wie nooit een zoutwateraquarium voorheen hadden gezien. Een droom was geboren!

Gemakkelijk, werkelijk! Laten we het eerste aquarium toegankelijk voor het publiek in Kreta bouwen (het derde in Griekenland) en het lokale zee-leven tentoonstellen. Er waren slechts twee fundamentele problemen: ik had geen geld en iedereen dacht dat ik niet goed bij mijn hoofd was! Zelfs twee weken verlof van mijn werk en het bespreken van mijn idee met alle eigenaren van beschikbaar land, lege gebouwen enz. kon alleen maar tot resultaten leidden als "mensen betalen niet om naar vissen te kijken, alleen om ze te eten" en "mijn neef heeft een hotel met zwembad hiernaast, jouw vissen besmetten het zwembadwater en maken de gasten ziek".Ik moest mijn nederlaag erkennen maar kon het idee niet van mij afschudden.

Aan het eind van 1995, leefde ik in een flat in Filikis Etirias, Chersonisos, die vrij ruim was en een achtertuintje erbij had. De man die de flat direkt voor mij huurde ging eruit. Ik keek, ik dacht, ik plande, Ik durfde opnieuw te dromen! Met enige aarzeling (o.k., heel wat), benaderde ik de eigenaar, Mr. Kostas Papadakis, met mijn idee. Dankzij deze man kreeg ik enkele weken later het 'groene licht'. Voordat hij van gedachten kon veranderen, greep ik een voorhamer en sloeg een gat in de muur die de twee gebouwen met elkaar verbonden. De volgende winter, werden een paar andere muren neergehaald - ik ben zeker van dat ik zijn toestemming gevraagd had(?)

Zo, om een lang verhaal kort te maken, Aquaworld opende in Juni 1995 met een paar aquaria en ongeveer drie vissen!. Ik zette een kruik op de receptie en bedelde mensen bijdragen te leveren. Ik was verbaasd en aangenaam om te ontdekken hoeveel mensen mijn visie zagen. Aquaworld was echt geboren!

Heden en Toekomst

Aquaworld wort ieder jaar sterker. Hoewel nog klein, trekt het een groeiende 'fan-club' aan die iedere keer dat zij op Kreta zijn, ons, vaak op een dagelijkse basis, bezoeken. Vanaf de eerste dag, was mijn beleid dat bezoekers slechts een keer per jaar betalen, betekenend dat inwoners regelmatig kunnen bezoeken en zelfs die hier slechts voor een week of twee zijn de mogelijkheid hebben om alle aspecten te bekijken van het functioneren van Aquaworld, of enkel de kinderen gelukkig te houden!

Dankzij het advies van Dr. Pascal Divanach van het Helleense Centrum voor Marien Onderzoek (zie 'links' pagina), en dankzij donaties van bezoekers, is airconditioning aangelegd in 2002, de hele nacht in bedrijf op de tanks om deze koel en de vissen gezond en gelukkig te houden. De airconditioning is ten voordele van de vissen - niet voor ons - alhoewel het prachtig is om in hoogzomer in een koel aquarium rond te lopen!

De nieuwe 8.000 litertank voor kleine haaien is bijna klaar en de eigenaar, voorgenoemde Kostas, heeft ons nog 50 vierkante m. op de volgende verdieping gegeven, en geen extra huur! Ik visualiseer daar een kleine jungle - wij zullen zien! Oh ja, REPTIELEN. Zij kropen ongemerkt dichterbij, dat is toch waar zij bekend om zijn! Ik moest de tuin aanpassen om hen te behuizen toen ze kwamen, gewoonlijk met de waarschuwing dat zij uiterst gevaarlijk en hoogst giftig waren. In feite, zijn er geen gevaarlijke reptielen op Kreta - dus ontspan!!

Meer "exotische" types zijn in de loop van de jaren verschenen en wij proberen om elk van hen de omstandigheden te bieden die zij nodig hebben.


John McLaren - eigenaar, bouwer, gids, dromer en algemeen sloofje! - AquaworldTortoise Breakfast-time
The Cat Snake
Boy enthralled with grouper
Mella and Jeremi again, with Aris!
So can Jeremi, of course!

Terugkeer naar bovenkant van pagina


Tagline

Copyright © Aquaworld 1995-2025