Aquaworld Logo Logo Stephania - de blinde Soep Schildpad
Sinds 1995 Aquaworld's Home PageWaar is Aquaworld?Commentaar van bezoekersKretenzische ReptielenAquaworld's meer exotische reptielenAquaworld's Vis PopulatieAnder Zee-levenHet verhaal van AquaworldHoe kunje Aquaworld helpenLinks naar andere sitesHoe kun je in kontakt met ons komen

De Visbevolking van Aquaworld

Hieronder is een selectie van de vissen die in de zee-en rond Kreta worden gevonden,
veel daarvan zijn op vertoning in Aquaworld op elke willekeurige dag.

  Rode Schorpioenvis - Scorpaena scrofa

Rode Schorpioenvis
Scorpaena scrofa

Een van de giftige vissen die in de Kretenzische wateren worden gevonden. De schorpioenvis is over het algemeen geen probleem aangezien deze zich onder rotsen en stenen neigt te verbergen - waardoor een steek van de stekels, onderaan zijn rug, vrij onwaarschijnlijk wordt.

Deze vis is verwant met de bekende steenvissen, maar zijn gif is veel minder sterk en veroorzaakt normaal geen ernstige problemen voor mensen.
Tandbaars - Epinephelus marginatus

Tandbaars
Epinephelus marginatus

Gertie is de tandbaars die vanaf 2000 bij ons in Aquaworld is. Toen werd zij uit de netten van een lokale visser gered, voordat zij belandde in de soep!

Zij is ongeveer acht jaar oud, en is een vrouwtje. zij zal mannelijk worden rond haar twaalfde verjaardag, en zal dat voor de rest van haar zestig jarig leven blijven.


Pauw Lipvis - Symphodus tinca

Pauw Lipvis
Symphodus tinca

Deze familie is er een van de kleurrijkste vissen in het Middellandse-Zeegebied en zij waren een van de inspiraties voor de verwezenlijking van Aquaworld.

De mannetjes en de wijfjes zijn vaak verschillend gekleurd en gemarkeerd, maar veel van hen kunnen van geslacht veranderen als en wanneer noodzakelijk.
Vijfvelk Lipvis - Symphodus roissali

Vijfvelk Lipvis
Symphodus roissali

Een ander gemeenschappelijk lid van deze familie die in de ondiepe, kustwateren van Kreta wordt gevonden. Als velen in deze familie, kleur en vorm zijn uiterst veranderlijk en het is vaak moeilijk om de exacte soorten te herkennen.

In Aquaworld proberen wij altijd een selectie van deze 'juwelen van de zee' beschikbaar te hebben voor de bewonderaars.
Kongeraal - conger conger

Kongeraal of Zeepaling
Conger conger

Zeepalingen kunnen behoorlijk groot worden- misschien 3m in lengte - met een reeks bijpassende tanden! Gelukkig, worden zij spoedig vrij tam in een aquariumsituatie en dreigen zelden te bijten.

Als de murene paling hieronder, zijn kongeraal over het algemeen ongewenste bijvangst en door voorzichtige vissers gewoonlijk gedoodt. U kunt de littekens van het visserijnet bij dit exemplaar nog zien.
Murene - Muraena helena

Murene of Moeraal
Muraena helena

De lokale murene paling bereikt niet dezelfde formaten zoals andere soorten in de familie. Een lengte van ongeveer 1m is vrij normaal, alhoewel misschien een maximum van 1.5m mogelijk is.

De mensen denken vaak dat murenen diep waterbewoners zijn maar zij kunnen, in feite, onder en bij rotsen in zeer ondiepe kustgebieden worden gevonden.
Pieterman - Trachinus draco

Pieterman
Trachinus radiata

Een andere giftige soort, de pieterman kan een probleem zijn omdat het neigt zich in het zand te begraven waar het wacht op zijn prooi. De onschuldige zwemmer is dan in gevaar als hij/zij een naakte voet op de stekels van zijn eerste dorsale vin zou zetten.

Hoewel naar verluidt zeer pijnlijk, is een steek van een pieterman normaal geen ernstig probleem.
Pijlstaartrog - Dasyatis pastinaca

Pijlstaartrog
Dasyatis pastinaca

Pijlstaartrog kan een diameter van ongeveer 2.5m bereiken en de staartstekels dragen een sterk gif. Pijlstaartroggen zijn echter niet, agressief in hun gebruik van het gif - het is hoofdzakelijk voor verdedigingsdoeleinden.

Wanneer genaderd, zullen deze roggen gewoonlijk weg zwemmen, en slechts de zeer ongelukkige kan op hen stappen en een steek ontvangen.

A Tribute to Steve Irwin
Spiegelrog - Raja miraletus

Radularog
Raja radula

Deze onschadelijke kleine rogen verschijnt vaak in Kretenzische visserijnetten. Beschouwd als oneetbaar, worden zij vaak achtergelaten om te sterven en weggegooid wanneer de netten daarna worden gebruikt.

Wij hebben vaak een paar spiegelroggen in Aquaworld alvorens zij veilig en correct terug in hun natuurlijke habitat gezet worden. De meesten zijn gered van de netten.
Zwarte grondel - Gobius niger

Zwarte Grondel
Gobius niger

Grondellen worden in het bijzonder goed vertegenwoordigd in de ondiepe, kustwateren van Kreta. Zoals met sommige andere lokale visfamilies, zijn zij vaak moeilijk om te onderscheiden van andere soorten.

De zwarte grondel is iets gemakkelijker dan een de anderen wegens zijn distinctieve hoog, gerichte eerste dorsale vin en zijn algemene donkere kleuring.
Parel scheermeslipvis - Xyrichthys novacula

Parel scheermeslipvis
Xyrichthys novacula

Dit is zeker een van de meest apart gevormde vissen die rond Kreta worden gevonden. Met een zeer dun profiel van voren gezien, met zacht roze en blauwe noteringen en de kleine, scherpe, vooruitstekende tanden.

De bezoekers van Aquaworld zijn vaak in verwarring gebracht in verband met de verblijfplaats van deze vis, maar het feit is dat het lange periodes doorbrengt, totaal onder het zand.
Sterre kijker - Uranoscopus scaber

Sterrenkijker
Uranoscopus scaber

Een andere vis die veel tijd doorbrengt ingegraven in het zand is de Sterrenkijker. hij is perfekt uitgerust hiervoor en wacht lange tijden totdat er iets interresants voorbij zwemt.Als dit gebeurt, bewwegt de Sterrenkijker zijn tong net boven het oppervlak van het zand.

Als de andere vis de fout maakt om te dichtbij te komen, schiet de Sterrenkijker omhoog en pakt hem met zijn wijd gesperde mond.
Schriftbaars - Serranus scriba

Schriftbaars
Serranus scriba

Een andere jager is de schriftbaars. Het is een vis die vaak stil onder een rotsachtige richel ligt, maar is ieder moment klaar om op volledige snelheid over te schakelen.

De lokale legende zegt dat om een octopus voor uw diner te vangen, u de ogen van schriftbaars volgt om er eentje te vinden. Er ligt hier een waarheid in, sinds om het even welke vissen het zijn die willen overleven, een octopus beter in het oog kunnen houden!
Monniksvis - Chromis chromis

Monniksvis
Chromis chromis

De monniksvis vis wordt vaak gezien in grote scholen in ondiep water rond Kreta. Bijna helemaal zwart wanneer volgroeit, hebben de jongeren glanzende blauwe markeringen op hun hoofden.

De lokale vissers gebruiken vaak monniksvissen als levend aas, haken door hun ruggen en dan hen toestaant rond te zwemmen om grotere roofdieren zoals vissen van de makreelfamilie aan te trekken.
Rode poon - Dactylopterus volitans

Rode Poon
Dactylopterus volitans

Een van de 'in het oog springende' van alle lokale vissen, de poon, is verazend mooi met zijn vleugels met hun opvallende blauwe randen. Zijn naam zou veronderstellen dat de vis deze gebruikt om te vliegen, maar dit is niet het geval. De rode poon gebruikt zijn vleugels om andere vissen weg te jagen en te doen schrikken wanneer er voedsel is, of om kleine prooien in positie te brengen en om hen dan te grijpen.

Met zijn grote, zwarte ogen die bij u door het glas turen - is het moeilijk niet te geloven dat daar echte intelligentie in schuilt!
 

Terugkeer naar bovenkant van pagina


Tagline

Copyright © Aquaworld 1995-2025