Aquaworld Logo Logo Stephania - de blinde Soep Schildpad
Sinds 1995 Aquaworld's Home PageWaar is Aquaworld?Commentaar van bezoekersKretenzische ReptielenAquaworld's meer exotische reptielenAquaworld's Vis PopulatieAnder Zee-levenHet verhaal van AquaworldHoe kunje Aquaworld helpenLinks naar andere sitesHoe kun je in kontakt met ons komen

Lokale Reptielen

Hieronder vind je een selectie van de reptielen die op Kreta voorkomen,
waarvan er velen in Aquaworld te zien zijn.
Sommigen zijn vrij tam en kunnen worden vastgehouden en gefotografeerd door bezoekers.

  Soep Schildpad - Chelonia mydas

Soepschildpad
Chelonia mydas

Stephania, een blinde Soepschildpad, is bij ons sinds Juli 2000. Ze was opzettelijk blindgemaakt door kinderen, en daarom moeten wij voor haar zorgen en het best mogelijke leven geven. Oorspronkelijk ter verzorging opgenomen door de Griekse maatschappij voor de bescherming van Zeeschildpadden (the Sea Turtle Protection Society of Greece), is ze bij uitstek de favoriet voor vele die haar elk jaar in Aquaworld zien.

Soepschildpadden kom je tegen in Griekse wateren als ze voorbijkomen op weg naar de broedplaatsen in Cyprus en Turkije.
Reuzensmaragdhagedis - Lacerta trilineata

Reuzensmaragdhagedis
Lacerta trilineata

Dino, de reuzensmaragdhagedis, is ook een beetje een ster hier in Aquaworld en heeft zich laten fotograferen met duizenden bezoekers. Hij is zo op zijn gemak dat hij zelfs niet meer probeert om te ontsnappen-hij weet zeker waar zijn volgende sprinkhaan vandaan komt.

De reuzensmaragdhagedis is de grootste inheemse hagedis, maar normaal vrij schuw en rent bij minste geringste weg.
Parelskink - Chalcides ocellatus

Parelskink
Chalcides ocellatus

De Parelskink wordt in het algemeen overdag zonnenbadend aangetroffen, maar is zo snel om weg te komen op zijn vrij slangachtige manier dat mensen hen vaak verwarren met een slang.

Deze Skink heeft hier op Kreta de onfortuinlijke reputatie dodelijk giftig te zijn. Dit is natuurlijk niet het geval en deze vrij schuwe kleine dieren verdienen onze verzorging en bescherming, iets waar we in Aquaworld ons best voordoen dit aan de (lokale) mensen over te brengen.
Muurgekko - Tarentola mauritanica

Muurgekko
Tarentola mauritanica

De Muurgekko en de Europese Muurgekko zijn beide gewoon in kretenzische woningen. Wees niet gealarmeerd als je er een op het plafond aantreft-ze zijn beide deskundige vangers van vliegende insecten. Iets wat muggen vangt en eet kan toch niet zo slecht zijn???

Ze vangen alles wat vliegt, en zeg nou zelf: "iets dat muggen eet kan toch geen kwaad?"
Europese Huisgekko - Hemidactylus turcicus

Europese Huisgekko
Hemidactylus turcicus

Over het algemeen donkerder dan zijn neef hierboven,heeft de Europese Huisgekko een vrij gelijke levensstijl geadopteerd.

Wanneer verstoord laten beide soorten hun staart achter en vluchten. deze schijnbaar gruwelijke tactiek is in feite een zeer nuttig "verdedigingssysteem" De afgeworpen staart blijft nog even nabewegen in de hoop dat het roofdier het accepteert als een tussendoortje, de arme Gekko met rust latend zodat hij een nieuwe staart kan laten aangroeien.
Balkantoornslang - Hierophis/Coluber gemonensis

Balkantoornslang
Hierophis gemonensis (Coluber gemonensis)

Zoals alle Kretenzische slangen is ook de balkantoornslang totaal ongevaarlijk voor mensen, hoewel hij goed kan bijten als hij zich bedreigd voelt. Hij geeft de voorkeur aan droge, rotsachtige of steenachtige gebieden waar hij zonnebaadt binnen het bereik van een schuilplaats in het geval van problemen.

Terwijl deze slang meer dan een meter lang kan worden, zijn de meeste toornslangen kleiner. Zij leven hoofdzakelijk op een dieet van reptielen en kleine zoogdieren, hoewel zij ook van tijd tot tijd jonge vogels vangen.
Luipaardslang - Zamenis/Elaphe situla

Luipaardslang
Zamenis situla (Elaphe situla)

De luipaardslang wordt door velen gezien als de mooiste Europese slang. De luipaardslang is vernoemd naar de rood/bruine tekening op zijn rug.

Net als de adder heeft hij een "V" vormige vlek achter op zijn kop. Maar wees niet bang, er komen geen adders voor op Kreta!

Hij heeft dezelfde afmetingen en eetgewoonten als de Balkantoornslang, maar komt voor in "nattere" gebieden zoals veen en vennen en ook in de drogere gebieden van het eiland.
Dobbelsteenslang - Natrix tessellata

Dobbelsteenslang
Natrix tessellata

De dobbelsteenslang is een naast familielid van de Britse grasslang (Natrix natrix) en heeft dezelfde gewoontes. Hij verdrijft veel van zijn tijd met jagen onder water, zoet of zout, het maakt geen verschil. Zoals misschien verwacht is het hoofdvoedsel van deze slang vis hoewel hij ook andere prooien pakt zoals kikkers en padden.

Indien verstoord, scheidt de Dobbelsteenslang een vloeistof uit met een misselijkmakende geur, meestal genoeg om ongewenstte aandacht af te wenden.
Katslang - Telescopus fallax

Katslang
Telescopus fallax

De katslang is de enige op Kreta met iets gif, maar zijn kleine giftanden staan achter in zijn mond en wordt daardoor als ongevaarlijk beschouwd. Deze slang is een specialist die bijna uitsluitend hagedissen eet en het gif dient om hun rustig te maken voordat zij doorgeslikt worden.

Een ander verschil met andere kretenzische slangen is dat hij s'nachts jaagt wanneer de hagedissen slaperig en langzaam zijn. Dit maakt het zonder twijfel het meest moeilijk om de lokale slang tegen te komen.
Boomkikker - Hyla arborea

Europese Boomkikker
Hyla arborea

Deze heugdelijke kleine boomkikkers zijn talrijk in Kreta en kunnen in de lente met duizenden tegelijk gezien worden bij vennen (meertjes) en andere zoetwaterbronnen.

Als deel van hun verdedigingmechanisme kunnen ze in tal van verschillende kleuren veranderen. Soms nemen ze zo'n glimmende verschijning aan dat de bezoekers ze voor plastieke vervangers houden.
Groene pad - Pseudepidalea/Bufo viridis

Groene pad
Pseudepidalea viridis (Bufo viridis)

Het patroon van de groene pad lijkt veel op de camouflagekleding uit het leger. De groene pad kan worden gevonden onder stukken hout en stenen gedurende het hele jaar. Na wat regen verlaat hij zijn schuilplaats. S'avonds in de lente neemt zijn roep een eigenaardige toon aan die vrij zenuwslopend kan zijn.

Sommige biologen denken dat het DNA van de Kretenzische groene pad voldoende verschilt van dat van vastelandspadden dat hij als een ondersoort zou moeten worden beschouwd.
Balkanbeekschildpad - Mauremys rivulata

Balkanbeekschildpad/Balkanterrapin
Mauremys rivulata

Het lijkt wel of daar waar zoet of brakwater is op Kreta, er ook Balkanbeekschildpadden zijn. Deze dieren houden ervan om op de oevers van hun gekozen woonplaats in de zon te liggen, maar verdwijnen met een luide plons onderwater zodra zij benaderd worden.

Kreta is voor hen warm genoeg om het hele jaar door aktief te blijven, ook al graven zij zich in de modder in en slapen indien noodzakelijk op hun manier door lange periodes van zomerdroogte heen.
Klokschildpad - Testudo marginata

Klokschildpad/Breedrandschildpad
Testudo marginata

Adam is een beetje gekke, eenoogige Breedrandschildpad en geniet ervan om mensen door de tuin te achtervolgen en hun voeten en handtassen kleine liefdevolle beten te geven. Hij is enige jaren aan Aquaworld gegeven als ongewenst huisdier, soms ziet men waarom!

Hoewel de huidige landschildpadden officieel niet voorkomen op Kreta, komen er ieder jaar meer voor. Dit doet ons vermoeden dat ontsnapte huisdieren zich in dit ideale terrein gevestigd hebben.
Moorse landschildpad - Testudo graeca

Moorse landschildpad
Testudo graeca

De moorse landschildpad Elle is een rustig vrouwtje die tijdens de zomer samen met ongeveer tien andere landschildpadden leeft in de tuin van Aquaworld.

Ze was oorspronkelijk bekend als El Greco (de Griek omdat ze een "Griekse" landschildpad is) maar op een dag legde ze een ei en haar naam moest veranderd worden en Elle bleek het makkelijkst te zijn zonder haar te verwarren.
Onechte karetschildpad - Caretta caretta

Onechte karetschildpad
Caretta caretta

We zijn blij te kunnen melden dat Miss Calypso niet langer in Aquaworld verblijft. Miss Calypso was gevangen in een vissersnet waarbij ze zich erg had verwond aan de nylon lijnen terwijl ze worstelde om te ontsnappen. Gelukkig verdronk ze niet. Na 24 uur bij ons te zijn opgevangen werd ze getransporteerd naar The Sea Turtle Protection Society of Greece. Daar herstelde ze volledig en ze is vervolgens weer vrijgelaten!

Wij in Aquaworld zijn van mening dat gezonde zeeschildpadden niet in gevangenschap moeten worden gehouden. Elk individu is van essentieel belang voor de overleving van deze prachtige oude soorten.
 

Terugkeer naar bovenkant van pagina


Tagline

Copyright © Aquaworld 1995-2025