Aquaworld Logo Logo Stephania - η τυφλή χελώνα θάλασσας
Από 1995 Aquaworld's Home PageΤοποθεσία AquaworldΣχόλια ΕπισκεπτώνΝτόπια ΕρπετάΕξωτικά Ερπετά του AquaworldΨάρια του AquaworldΆλλα Ενάλια ΈιδηΗ Ιστορία του AquaworldΠως να υποστηρίξετε το AquaworldΣυνδέσεις με άλλους χώρους διαδικτύουΠως να Επικοινωνήσετε με το Aquaworld ή να Κάνετε Κάποια Ερώτηση

Το Ενυδρείο Aquaworld
και Κέντρο Διάσωσης Ερπετών
Χερσόνησος - ΚρήτηΈνα κορίτσι με φίδι
Δρόγγος ή Μουγγρί
Δενδροβάτραχος
Η Mella και ο Jeremi Pesonen με τον πύθωνα
Η Mella με τον πύθωνα

Ο Σκοπός μας

Ο σκοπός μας στο Aquaworld είναι απλά να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη θαλάσσια ζωή και τα ερπετά γενικά, αλλά ειδικότερα για τη θαλάσσια ζωή και τα ερπετά της Κρήτης. Πιστεύουμε ότι φέρνοντας τους ανθρώπους όσο το δυνατόν πιό κοντά σε αυτά τα θαυμάσια πλάσματα θα τους ενθαρρύνουμε ώστε να φροντίζουν τα ζώα και το περιβάλλον τους που σημαίνει ουσιαστικά οτι όλοι ωφελούμαστε απο αυτό.

Για αυτό δεν παίρνουμε υγιή ζώα απο τη φύση, αλλά στα ενυδρεία μας υπάρχουν ψάρια και ζώα που πιάνονται στα δίχτυα των ντόπιων ψαράδων και που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν έτοιμα να πεθάνουν. Επιπλέον, προσφέρουμε ένα σπίτι σε πολλά ζώα που έχουν γίνει ανεπιθύμητα ως κατοικίδια ζώα.

Κατ' αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο χωρίς να προκαλούμε οποιαδήποτε ζημιά - ελπίζουμε να συμφωνείτε!Η Ιστορία του Aquaworld

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον

Η ιστορία ενός Σκωτσέζου που θέλησε να δημιουργήσει ένα ενυδρείο στην Κρήτη - το παρελθόν

Το 1991 έφθασα στην Κρήτη. Τα ενυδρεία ήταν για πολλά χρόνια το χόμπυ μου. Έτσι θέλησα πραγματικά να αγοράσω ένα ενυδρείο για το διαμέρισμά μου. Το κόστος για την αγορά ενός γυάλινου κουτιού εκείνη την εποχή ήταν "φαρμακερό"! Η λύση ήταν προφανής - έπρεπε να κατασκευάσω ένα δικό μου. Μερικές εβδομάδες αργότερα ορμούσα κάτω προς τη θάλασσα για να απελευθερώσω το "πολύτιμο φορτίο" μου [μερικά μικρά ψάρια σε ένα πλαστικό κουτί αλατιού με νερό]. Επέστρεψα μετά στο σπίτι για να μαζέψω τα 125 λίτρα θαλασσινό νερό που είχαν πλημμυρίσει το δωμάτιο και το κρεββάτι μου όταν αποχωρίστηκε το μπροστινό γυαλί του ενυδρείου μου.

Χωρίς να αποθαρυνθώ εντελώς, ανακάλυψα το βασικό λάθος στο σχέδιό μου. Είχα πιέσει και τα δύο γυαλιά πολύ ώστε όλη σχεδόν η σιλικόνη είχε βγεί έξω απο τις ενώσεις, ενώ έπρεπε να είχα αφήσει 1 η 1.5mm για να ενωθούν δυνατά! Αφού επισκεύασα το ενυδρείο και ήταν ξανά έτοιμο για χρήση, βρήκα ένα μικρό χταπόδι στην παραλία της Χερσονήσου εκείνο τον χειμώνα. Το κράτησα στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες και οι επισκέπτες ήταν εντυπωσιασμένοι, ειδικά οι ντόπιοι άνθρωποι - πολλοί από τους οποίους δεν είχαν δεί ποτέ πριν ένα ενυδρείο με θαλάσσιο νερό. Ένα όνειρο γεννήθηκε τότε!

Ήταν εύκολο, πραγματικά! Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να κατασκευάσω το πρώτο ενυδρείο στην Κρήτη (το τρίτο στην Ελλάδα) ανοικτό στο κοινό και να αφορά την τοπική θαλάσσια ζωή. Είχα να αντιμετωπίσω δύο βασικά προβλήματα: Δεν είχα καθόλου χρήματα και όλοι θα νομίζανε πως ήμουνα τρελλός! Σταμάτησα για δύο εβδομάδες τη δουλειά μου και μίλησα σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούσα να βρώ, αλλά αυτοί ακόμη νόμιζαν πως ήμουν τρελλός και μου απαντούσαν "οι άνθρωποι δεν πληρώνουν για να δούν τα ψάρια, πληρώνουν μόνο για να τα φάνε!" και "ο ξάδελφός μου έχει ένα ξενοδοχείο με μια πισίνα δίπλα. Τα ψάρια σου θα μολύνουν το νερό της πισίνας και θα αρρωστήσουν οι πελάτες!" Δεν ήμουν σίγουρος για το ποιός ήταν τρελλός, αλλά αναγνώρισα οτι νικήθηκα χωρίς όμως να αποχωριστώ το όνειρό μου.

Στο τέλος του 1994, ζούσα σε ένα διαμέρισμα στην οδό Φιλικής Εταιρίας στη Χερσόνησο που ήταν αρκετά ευρύχωρο για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και είχε επίσης κήπο στο πίσω μέρος του. Το άτομο που νοίκιαζε το μπροστινό διαμέρισμα ξαφνικά έφυγε. Κοίταξα, σκέφτηκα, προγραμμάτησα, τόλμησα να ονειρευτώ πάλι. Με κάποιο φόβο, πλησίασα τον ιδιοκτήτη, τον κ. Κώστα Παπαδάκη, και του είπα την ιδέα μου. Στο τέλος, μερικές εβδομάδες αργότερα συμφώνησε μαζί μου. Προτού αλλάξει γνώμη, άρπαξα μια "βαρειά" και έκανα μια τρύπα στον τοίχο για να συνδέσω τα δύο διαμερίσματα. Τον επόμενο χειμώνα, γκρέμισα μερικούς τοίχους ακόμη - είμαι βέβαιος ότι είχα την άδεια του ιδιοκτήτη, δεν την είχα;

Έτσι, για να κάνω μια μακροχρόνια ιστορία πιο σύντομη, το " Aquaworld " άνοιξε τον Ιούνιο του 1995 με μερικά ενυδρεία και περίπου τρία ψάρια! Έβαλα ένα βάζο στη ρεσέψιον και παρακάλεσα τους ανθρώπους αν θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να μεγαλώσει το ενυδρείο. Ήμουν κατάπληκτος και ικανοποιημένος όταν ανακάλυψα πόσοι άνθρωποι μοιράστηκαν το όραμά μου. Το Aquaworld γεννήθηκε αληθινά!

Το Παρόν και το Μέλλον

Το Aquaworld πηγαίνει από χρόνο σε χρόνο όλο και καλύτερα. Αν και είναι ακόμα μικρό, προσελκύει συνέχεια κόσμο και αναπτύσσει μια "λέσχη υποστηρικτών" που επισκέπτονται το ενυδρείο μας κάθε φορά που έρχονται στην Κρήτη, συχνά σε καθημερινή βάση. Από την πρώτη ημέρα, η πολιτική μας ήταν πάντα ότι οι επισκέπτες πρέπει να πληρώνουν μόνο μία φορά το χρόνο, που σημαίνει ότι οι ντόπιοι μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά δεκάδες επισκέψεις και επίσης και εκείνοι που έρχονται εδώ μόνο για μια εβδομάδα ή δύο να έχουν πολλές ευκαιρίες να επιστρέψουν επανειλημμένα στο ενυδρείο για να δούν όλες τις πτυχές της λειτουργίας του Aquaworld, ή για να κρατήσουν τα μικρά παιδιά ευτυχισμένα!

Χάρη στις συμβουλές του Δρ Pascal Divanach του " Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων Ερευνών " (δείτε τη σελίδα Links), και χάρη στα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους επισκέπτες, ο κλιματισμός άρχισε να εγκαθίσταται μέσα στο 2002, λειτουργώντας όλη τη νύχτα για να κρατάει τις δεξαμενές δροσερές και τα ψάρια ευτυχή και υγιή. Ο κλιματισμός είναι προς όφελος των ψαριών - όχι για εμάς - αν και είναι θαυμάσιο να περπατάει κάποιος σε ένα δροσερό ενυδρείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

Η νέα δεξαμενή 8.000 λίτρων που θα φιλοξενήσει τους μικρούς καρχαρίες είναι σχεδόν πλήρης και ο ιδιοκτήτης, ο προαναφερθείς Κώστας, μας έχει δώσει ακόμη ένα χώρο 50τμ στον επόμενο όροφο, χωρίς κανένα πρόσθετο μίσθωμα! Προβλέπω μια μικρή ζούγκλα επάνω εκεί - θα δούμε! Αχ - ναι, ΕΡΠΕΤΑ! Όταν πρωτοανοίξαμε το ενυδρείο δεν είχαμε σκοπό να συμπεριλάβουμε ερπετά, αλλά κάποιοι άνθρωποι μας έφεραν φίδια, σαύρες και χελώνες. Στην αρχή γνωρίζαμε πολύ λίγα πράγματα γι αυτά, αλλά μάθαμε γρήγορα! Μας είχαν πεί οτι μερικά ντόπια φίδια και σαύρες είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα επικίνδυνο ερπετό στην Κρήτη - έτσι μη φοβάστε!!

Πάρα πολλά "εξωτικά" ερπετά έχουν εμφανιστεί στο ενυδρείο μας όλα αυτά τα χρόνια, που συχνά υπήρξαν ανεπιθύμητα ζώα και προσπαθούμε να δώσουμε σε κάθε ένα από αυτά τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής.


John McLaren - ιδιοκτήτης, δημιουργός, ξεναγός και ονειροπόλος - AquaworldΠρόγευμα για τις χελώνες ξηράς
Αγιόφιδο
Αγόρι που μένει κατάπληκτο από ροφό
Η Mella και ο Jeremi πάλι, μαζι με τον Aris!
Ο Jeremi με τον πύθωνα!

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

TaglineΠνευματικά δικαιώματα © Aquaworld 1995-2025