Aquaworld Logo Logo Stephania - η τυφλή χελώνα θάλασσας
Από 1995 Aquaworld's Home PageΤοποθεσία AquaworldΣχόλια ΕπισκεπτώνΝτόπια ΕρπετάΕξωτικά Ερπετά του AquaworldΨάρια του AquaworldΆλλα Ενάλια ΈιδηΗ Ιστορία του AquaworldΠως να υποστηρίξετε το AquaworldΣυνδέσεις με άλλους χώρους διαδικτύουΠως να Επικοινωνήσετε με το Aquaworld ή να Κάνετε Κάποια Ερώτηση

Το Ενυδρείο Aquaworld
και Κέντρο Διάσωσης Ερπετών
Χερσόνησος - Κρήτη


Τα ψάρια στο Aquaworld

Παρακάτω υπάρχει μια επιλογή των ψαριών που βρίσκονται στις θάλασσες γύρω από την Κρήτη,
πολλά από τα οποία μπορείτε να δείτε στο Aquaworld οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα.

  Κόκκινη σκορπίνα - Scorpaena scrofa

Κόκκινη σκορπίνα
Scorpaena scrofa

Ένα από τα δηλητηριώδη ψάρια που βρίσκονται στα κρητικά ύδατα, τα ψάρια σκορπιοί δεν αποτελούν γενικά πρόβλημα δεδομένου ότι κρύβονται ανάμεσα στους βράχους και τις πέτρες - έτσι είναι απίθανο να τσιμπήσουν με τα αγκάθια της σπονδυλικής στήλης που βρίσκονται στη πλάτη τους.

Αυτό το ψάρι συγγενεύει με τα γνωστά ψάρια πετρών, αλλά το δηλητήριό του είναι κατά πολύ λιγότερο ισχυρό και δεν προκαλεί κανονικά σοβαρά προβλήματα για τα ανθρώπινα όντα.
Ροφός - Epinephelus marginatus

Ροφός
Epinephelus marginatus

Η Gertie, ο ροφός, βρίσκεται στο Aquaworld από το 2000, όταν διασώθηκε από τα δίχτυα ενός τοπικού ψαρά πρίν γίνει σούπα!

Είναι περίπου οκτώ ετών, και είναι έτσι θηλυκό. Θα γίνει αρσενικό γύρω από τα δωδέκατα γενέθλιά της και θα παραμείνει έτσι για το υπόλοιπο της ζωής της που διαρκεί εξήντα χρόνια.


Ταωλαπίνα - Symphodus tinca

Ταωλαπίνα
Symphodus tinca

Τα ψάρια σε αυτήν την οικογένεια είναι μερικά από τα πιό ζωηρόχρωμα ψάρια στη Μεσόγειο και ήταν μια από τις εμπνεύσεις για τη δημιουργία του Aquaworld.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι συχνά διαφορετικά χρωματισμένα και χαρακτηρισμένα, αλλά πολλά από αυτά μπορούν να αλλάξουν το φύλο τους όταν και όπως είναι απαραίτητο.
Τιγρολαπίνα - Symphodus roissali

Τιγρολαπίνα
Symphodus roissali

Ένα άλλο ψάρι στην ίδια οικογένεια που είναι κοινή στα ρηχά, παράκτια ύδατα της Κρήτης. Όπως πολλά ψάρια σε αυτήν την οικογένεια, το χρώμα και η διαμόρφωση του χρώματος είναι και τα δύο εξαιρετικά μεταβλητά και είναι συχνά δύσκολο να ταξινομηθούν ακριβώς τα είδη.

Στο Aquaworld προσπαθούμε πάντα να έχουμε διαθέσιμη μια επιλογή αυτών των θαυμαστών "κοσμημάτων της θάλασσας".
Μουγγρί ή Δρόγγος - Conger conger

Μουγγρί ή Δρόγγος
Conger conger

Οι Δρόγγοι μπορούν να γίνουν αρκετά ογκώδεις - ίσως 3m στο μήκος - με ένα σύνολο δοντιών πολύ κοφτερών και δυνατών! Ευτυχώς, γίνονται σύντομα αρκετά ήμεροι στα ενυδρεία και απειλούν σπάνια να δαγκώσουν.

Όπως η σμέρνα παρακάτω, οι δρόγγοι είναι γενικά ανεπιθύμητο και δευτερεύον αλίευμα και συνήθως σκοτώνονται από τους ψαράδες που είναι πολύ προσεκτικοί. Στο Δρόγγο της φωτογραφίας μπορείτε να δείτε τα σημάδια που έχει προξενήσει το αλιευτικό δίχτυ.
Σμέρνα - Muraena helena

Σμέρνα
Muraena helena

Η σμέρνα δεν φθάνει στις ίδιες αναλογίες με τα άλλα είδη στην οικογένεια. Το μήκος της, περίπου 1m, είναι αρκετά κοινό, αν και μπορεί να φθάσει το 1.5m.

Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι η σμέρνα πρέπει να είναι κάτοικος στα βαθιά νερά, αλλά όμως μπορεί στην πραγματικότητα να βρεθεί και στις πολύ ρηχές παράκτιες περιοχές ανάμεσα στους βράχους.
Μεγαλοδράκαινα - Trachinus draco

Γραμμοδράκαινα
Trachinus radiata

Ένα άλλο δηλητηριώδες είδος, η μεγαλοδράκαινα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη επειδή θάβεται στην άμμο όπου περιμένει το θήραμά της. Ο ανυποψίαστος λουόμενος τότε διατρέχει τον κίνδυνο κακού τσιμπήματος αν πατήσει στη σπονδυλική της στήλη το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο.

Αν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα τέτοιο τσίμπημα είναι πολύ επίπονο, αυτό το ψάρι δεν είναι κανονικά τόσο επικίνδυνο.
Βατοτρυγόνα - Dasyatis pastinaca

Βατοτρυγόνα
Dasyatis pastinaca

Αυτό το ψάρι μπορεί να φθάσει σε μια διάμετρο περίπου 2.5m και η σπονδυλική στήλη της ουράς περιέχει ένα ισχυρό δηλητήριο. Δεν είναι, εντούτοις, επιθετικό με το δηλητήριό του - αυτό το χρησιμοποιεί κυρίως για αμυντικούς λόγους.

Όταν προσεγγίζεται, θα κολυμπήσει συνήθως μακριά και μόνο ο πολύ άτυχος μπορεί να το πατήσει και να δεχθεί το τσίμπημά του.

A Tribute to Steve Irwin
Ματόβατος - Raja miraletus

Ράγια
Raja radula

Αυτό το αβλαβές ψάρι εμφανίζεται συχνά στα κρητικά δίχτυα αλιείας. Θεωρείται μή φαγώσιμο, έτσι συχνά αφήνεται να πεθάνει και απορρίπτεται όταν τα δίχτυα ξαναχρησιμοποιούνται.

Έχουμε συχνά μερικά απο αυτά για επίδειξη στο Aquaworld. Τα περισσότερα που διασώζονται απο τα δίχτυα, όταν διαπιστώσουμε πως είναι ασφαλή και υγιή, τα απελευθερώνουμε στο φυσικό τους βιότοπο.
Μαυρογωβιός - Gobius niger

Μαυρογωβιός
Gobius niger

Αυτή η οικογένεια ψαριών αντιπροσωπεύεται στα ρηχά, παράκτια ύδατα της Κρήτης. Είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί το ένα είδος από το άλλο.

Ο μαυρογωβιός διακρίνεται λίγο ευκολότερα από μερικούς άλλους της οικογένειας λόγω του διακριτικά υψηλού, πρώτου ραχιαίου πτερυγίου του και του γενικά σκοτεινού χρωματισμού του.
Παπαγάλος - Xyrichthys novacula

Παπαγάλος
Xyrichthys novacula

Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιό ευδιάκριτα διαμορφωμένα ψάρια που βρίσκονται γύρω από την Κρήτη. Ο παπαγάλος ξεχωρίζει απο εμπρός απο την πολύ λεπτή σιλουέτα, τα λεπτότερα ρόδινα και μπλε σημάδια και τα μικρά, αιχμηρά, προεξέχοντα δόντια.

Οι επισκέπτες στο Aquaworld μπερδεύονται συχνά ως προς το χώρο που διαλέγει ο παπαγάλος, αλλά το γεγονός είναι ότι περνά τον περισσότερο καιρό θαμένος ολοκληρωτικά κάτω από την άμμο.
Λύχνος - Uranoscopus scaber

Λύχνος
Uranoscopus scaber

Αυτό είναι ένα άλλο ψάρι που ξοδεύει πολύ χρόνο στο να θάβεται στην άμμο. Προσαρμόζεται τέλεια για αυτό και κάθεται έτσι μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να κολυμπήσει ξανά. Όταν θάβεται να κυνηγήσει, η γλώσσα του που μοιάζει με σκουλήκι, προεξέχει απο την άμμο και περιμένει τα μικρά ψάρια να περάσουν . Αν κάποιο ψάρι κάνει λάθος και περάσει κοντά, το αρπάζει με τη γλώσσα του και το βάζει στο ανοιχτό στόμα του.

Φάτε ή φαγωθείτε - ο κανόνας της θάλασσας!
Πέρκα - Serranus scriba

Πέρκα
Serranus scriba

Αυτό είναι ένα άλλο ψάρι κυνηγός που περιμένει συχνά ήσυχα κάτω από μια δύσκολη προεξοχή, αλλά είναι έτοιμο για να μεταπηδήσει στην πλήρη ταχύτητα σε μια στιγμή.

Ο τοπικός μύθος λέει ότι, προκειμένου να πιαστεί ένα χταπόδι για το γεύμα σας, ακολουθείτε τα ίχνη αυτού του ψαριού για να βρείτε ένα. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί οποιοδήποτε ψάρι είναι κοντά σε χταπόδι, το παρακολουθεί, αλλιώς το ψάρι μπορεί να γίνει μεζές του χταποδιού.!
Καλογριά - Chromis chromis

Καλογριά
Chromis chromis

Ένα ψάρι που βλέπουμε συχνά σε μεγάλες ομάδες, στα ρηχά νερά γύρω από την Κρήτη. Σχεδόν απολύτως μαύρο, αλλά τα νεαρά έχουν λαμπερές μπλέ κηλίδες στο κεφάλι τους.

Οι τοπικοί ψαράδες χρησιμοποιούν συχνά τις καλογριές ως ζωντανό δόλωμα, περνούν το αγκίστρι μέσα απο την πλάτη τους, έτσι αυτό επιτρέπει στις καλογριές να κολυμπούν ώστε να προσελκύσουν τα μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια όπως τα ψάρια της οικογένειας σκουμπριών.
Χελιδονόψαρο - Dactylopterus volitans

Χελιδονόψαρο
Dactylopterus volitans

Ένα από τα πιό ευδιάκριτα όλων των τοπικών ψαριών, αυτό το ψάρι έχει καταπληκτικά φτερά που στις άκρες τους έχουν λαμπρό μπλε χρώμα. Απο το όνομά του θα νόμιζε κανείς οτι το ψάρι χρησιμοποιεί αυτά τα φτερά για να πετάξει, αλλά αυτό δεν είναι το ζήτημα. Χρησιμοποιεί τα φτερά του για να φοβίσει και να διώξει άλλα ψάρια μακριά όταν υπάρχει τροφή τριγύρω ή τα "παρατάσει" για να δαμάσει και να αρπάξει τα μικρά είδη θηραμάτων.

Με τα μεγάλα, μαύρα μάτια του που κοιτάζουν αδιάκριτα σε σας μέσω του γυαλιού - δημιουργεί το συναίσθημα ότι είναι πραγματικά ένα νοήμον ψάρι!
 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

TaglineΠνευματικά δικαιώματα © Aquaworld 1995-2025