Aquaworld Logo Logo Stephania - η τυφλή χελώνα θάλασσας
Από 1995 Aquaworld's Home PageΤοποθεσία AquaworldΣχόλια ΕπισκεπτώνΝτόπια ΕρπετάΕξωτικά Ερπετά του AquaworldΨάρια του AquaworldΆλλα Ενάλια ΈιδηΗ Ιστορία του AquaworldΠως να υποστηρίξετε το AquaworldΣυνδέσεις με άλλους χώρους διαδικτύουΠως να Επικοινωνήσετε με το Aquaworld ή να Κάνετε Κάποια Ερώτηση

Το Ενυδρείο Aquaworld
και Κέντρο Διάσωσης Ερπετών
Χερσόνησος - Κρήτη


Τοπικά ερπετά στo Aquaworld

Παρακάτω θα δείτε μια επιλογή των ερπετών που βρίσκονται στην Κρήτη, πολλά από τα οποία υπάρχουν στο Aquaworld.
Μερικά από αυτά είναι αρκετά ήμερα και μπορούν να τα αγγίξουν οι επισκέπτες.

  Πράσινη χελώνα - Chelonia mydas

Πράσινη Χελώνα
Chelonia mydas

Η Stephania, μια τυφλή πράσινη χελώνα, είναι στο ενυδρείο μας από τον Ιούλιο του 2000. Τυφλώθηκε σκόπιμα από κάποια παιδιά, αλλα τώρα πρέπει να φροντίσουμε για αυτήν και να της δώσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Αρχικά ήταν υπο την επίβλεψη και φροντίδα του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Ελλάδας, η χελώνα αυτή είναι πάντα συμπαθέστατη σε πολλούς που έρχονται να την δούν κάθε χρόνο στο Aquaworld.

Οι πράσινες χελώνες βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες καθώς περνούν από αυτές για να καταλήξουν στη Κύπρο και στη Τουρκία.
Πράσινη σαύρα - Lacerta trilineata

Πράσινη σαύρα
Lacerta trilineata

Ο Dino, η πράσινη σαύρα, είναι επίσης αγαπητός εδώ στο Aquaworld και έχει φωτογραφηθεί με χιλιάδες επισκέπτες. Είναι τόσο ήρεμος που ούτε καν προσπαθεί ακόμη και να δραπετεύσει - ξέρει πολύ καλά πως αυτό εδώ το ενυδρείο είναι το σπίτι του!

Η πράσινη σαύρα είναι η μεγαλύτερη εγγενής σαύρα στην Κρήτη, αλλά κανονικά είναι αρκετά συνεσταλμένη και τείνει να τρέξει μακριά στη μικρότερη ενόχληση.
Λιακόνι - Chalcides ocellatus

Λιακόνι
Chalcides ocellatus

Αυτή τη σαύρα τη βλέπουμε συνήθως να κάνει ηλιοθεραπεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά φεύγει γρήγορα μακριά με ελικοειδή κίνηση, ξεγελώντας συχνά τους ανθρώπους που την μπερδεύουν με φίδι.

Αυτό το λιακόνι έχει την αναληθή φήμη εδώ στην Κρήτη πως είναι θανάσιμα δηλητηριώδες . Φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Εδώ στο Aquaworld προσπαθούμε να προστατεύουμε τα μικρά ζώα εξηγώντας στους ντόπιους πως είναι ακίνδυνα.
Ταρέντολα - Tarentola mauritanica

Ταρέντολα
Tarentola mauritanica

Η ταρέντολα και το μολυντήρι είναι και οι δύο κανονικοί επισκέπτες στα κρητικά σπίτια. Μην ανησυχήσετε εντούτοις άν δείτε κάποιο απο αυτά στον τοίχο της κρεβατοκάμαράς σας - είναι και τα δύο ειδικοί κυνηγοί των ιπτάμενων εντόμων.

Κάτι που πιάνει και τρώει τα κουνούπια μπορεί να είναι κακό;
Σαμιαμίδι η Μολυντήρι - Hemidactylus turcicus

Σαμιαμίδι η Μολυντήρι
Hemidactylus turcicus

Γενικά σκοτεινότερο στο χρώμα από τον παραπάνω ξάδελφό του, το μολυντήρι υιοθετεί έναν παρόμοιο τρόπο ζωής.

Και τα δύο είδη όταν κινδυνεύουν ρίχνουν τις ουρές τους και απομακρύνονται. Αυτή η φαινομενικά μάλλον φρικιαστική πρακτική είναι, στην πραγματικότητα, ένας πολύ χρήσιμος αμυντικός μηχανισμός. Η απορριμμένη ουρά συνεχίζει να συσπάται για μερικά λεπτά και το Σαμιαμίδι ελπίζει ότι το αρπακτικό ζώο θα δεχτεί την ουρά ως πρόχειρο φαγητό, έτσι αφήνει την πανούργα μικρή σαύρα που ξαναγεννά την ουρά της!
Δεντρογαλιά - Hierophis/Coluber gemonensis

Δεντρογαλιά
Hierophis gemonensis (Coluber gemonensis)

Αυτό το φίδι, όπως όλα τα κρητικά φίδια, είναι συνολικά ακίνδυνο στους ανθρώπους - αν και μπορεί να δαγκώσει εάν είναι φοβισμένο. Φαίνεται να προτιμά τις ξηρές, δύσκολες ή πετρώδεις περιοχές όπου μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία και σε περίπτωση προβλήματος διαφεύγει στην πιο προσιτή τρύπα.

Ενώ μπορούν να φθάσουν πάνω από ένα μέτρο στο μήκος, τα περισσότερα που βλέπουμε είναι μικρότερα. Τρώνε κυρίως άλλα ερπετά και μικρά θηλαστικά, αν και μπορούν επίσης να πιάσουν τα αρχάρια πουλιά κατά διαστήματα.
Οχέντρι - Zamenis/Elaphe situla

Οχέντρι
Zamenis situla (Elaphe situla)

Οι άνθρωποι λένε πως είναι το πιό όμορφο απο όλα τα ευρωπαϊκά φίδια. Το οχέντρι έχει στην πλάτη του καφεκόκκινα σημάδια. Παρότι έχει διαμορφωμένη μια κηλίδα "V" πίσω από το κεφάλι του [γνώρισμα συνήθως της οχιάς] - μη φοβάστε - δεν υπάρχει καμία οχιά στην Κρήτη!

Είναι παρόμοιο στο μέγεθος και έχει τις ίδιες συνήθειες τροφής με τη δεντρογαλιά, αλλά βρίσκεται σε υγρότερες περιοχές όπως τα έλη και οι λίμνες καθώς επίσης και στα ξηρότερα μέρη του νησιού.
Κυβόφιδο - Natrix tessellata

Κυβόφιδο
Natrix tessellata

Αυτό το φίδι είναι στενός συγγενής του νερόφιδου (Natrix natrix) και έχει παρόμοιες συνήθειες. Ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του κυνηγώντας κάτω απο το νερό - γλυκό ή θαλασσινό χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα. Η κύρια διατροφή αυτού του φιδιού είναι ψάρι, αν και μπορεί επίσης να φάει άλλο θήραμα όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι.

Όταν το κυβόφιδο κινδυνεύει μπορεί να βγάλει ένα υγρό με μια αποτρεπτική μυρωδιά - αρκετό για να αποτρέψει την πιό ανεπιθύμητη επίθεση!
Αγιόφιδο - Telescopus fallax

Αγιόφιδο
Telescopus fallax

Το αγιόφιδο είναι το μοναδικό στην Κρήτη που έχει δηλητήριο, αλλά οι μικροσκοπικοί κυνόδοντές του είναι στο οπίσθιο τμήμα του στόματός του και θεωρείται αβλαβές λόγω αυτού. Αυτό το φίδι έχει ειδικότητα να τρώει σχεδόν αποκλειστικά σαύρες και το δηλητήριο χρησιμοποιείται για να τις χαλαρώσει προτού τις καταπιεί.

Το αγιόφιδο διαφέρει επίσης από τα άλλα κρητικά φίδια δεδομένου ότι κυνηγά τη νύχτα, όταν οι σαύρες είναι νυσταλέες και αργές. Αυτό το κάνει χωρίς αμφιβολία το δυσκολότερο τοπικό φίδι για να βρεθεί.
Δενδροβάτραχος - Hyla arborea

Δενδροβάτραχος
Hyla arborea

Αυτοί οι ευχάριστοι μικροί βάτραχοι αφθονούν στην Κρήτη και μπορούν να βρεθούν εκτός από τις λίμνες και σε άλλες πηγές γλυκού νερού, σε χιλιάδες την άνοιξη.

Ως γνώρισμα της αμυντικής στρατηγικής τους, μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους ποικιλόμορφα. Μερικές φορές παίρνουν μια τέτοια λαμπρή εμφάνιση που οι επισκέπτες στο Aquaworld τους μπερδεύουν με τα πλαστικά αντίγραφα!
Πράσινος Φρύνος - Pseudepidalea/Bufo viridis

Πράσινος Φρύνος
Pseudepidalea viridis (Bufo viridis)

Ο πράσινος φρύνος μοιάζει με το στρατιωτικό καμουφλάζ. Μπορεί να βρεθεί κρυμένος κάτω από πέτρες ή κούτσουρα όλο το έτος - μετά όμως απο βροχή βγαίνει έξω. Κατά τη διάρκεια των βραδιών την άνοιξη, ο ήχος τους παίρνει έναν μυστηριώδη τόνο.

Μερικοί βιολόγοι θεωρούν οτι το DNA του κρητικού πράσινου φρύνου είναι αρκετά διαφορετικό απο αυτό των φρύνων της ηπειρωτικής χώρας και ότι πρέπει να θεωρηθεί αξιοσημείωτο υποείδος.
Ποταμοχελώνα - Mauremys rivulata

Ποταμοχελώνα
Mauremys rivulata

Βρίσκεται οπουδήποτε υπάρχει γλυκό ή υφαλμυρό νερό στην Κρήτη. Αυτά τα πλάσματα αγαπούν να κάνουν ηλιοθεραπεία στις πλευρές των επιλεγμένων φωλιών τους - αλλά θα εξαφανιστούν κάτω απο το νερό με έναν δυνατό "γδούπο" όταν προσεγγίζουν άνθρωποι.

Η Κρήτη είναι αρκετά θερμή για αυτές και έτσι παραμένουν ενεργές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε περιόδους όμως ξηρασίας μπορούν να θαφτούν στη λάσπη και να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια του θέρους.
Κρασπαδωτή Χελώνα - Testudo marginata

Κρασπαδωτή Χελώνα
Testudo marginata

Ο Αδάμ είναι λίγο τρελλός και μονόφθαλμος και τον ευχαριστεί να ακολουθεί τους ανθρώπους τριγύρω στο κήπο και να δαγκώνει τα παπούτσια ή τις τσάντες τους. Δόθηκε στο Aquaworld μερικά έτη πριν όπως ένα ανεπιθύμητο κατοικίδιο ζώο - κάποιος μπορεί μερικές φορές να καταλάβει γιατί

Αν και τεχνικά, οι σύγχρονες χελώνες ξηράς δεν είναι εγγενείς στην Κρήτη, όλο και περισσότερες φαίνονται κάθε έτος. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν δραπετεύσει ως κατοικίδια ζώα και έχουν βρεθεί σε αυτό το ιδανικό περιβάλλον.
Ελληνική Χελώνα - Testudo graeca

Ελληνική Χελώνα
Testudo graeca

H Elle είναι μια ήρεμη θηλυκή Ελληνική xελώνα - που ζεί τους θερινούς μήνες της στους κήπους του Aquaworld μαζί με περίπου δέκα άλλες διαφορετικές χελώνες ξηράς.

Αρχικά την ονομάσαμε El Greco, αλλά όταν γέννησε ένα αυγό μια ημέρα της αλάξαμε το όνομα σε Elle που φάνηκε πιό εύκολο όνομα για να μην την μπερδεύουμε!
Χελώνα Καρέττα - Caretta caretta

Χελώνα Καρέττα
Caretta caretta

Η Δεσποινίς Calypso, είμαστε ευτυχείς να πούμε, δεν υπάρχει πια στο Aquaworld. Παγιδεύτηκε σε ένα δίχτυ αλιείας και πληγώθηκε άσχημα από τις νάυλον κλωστές δεδομένου ότι αγωνίστηκε να δραπετεύσει. Ευτυχώς, δεν πνίγηκε. Μετά από 24 ώρες μαζί μας, στάλθηκε στο Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης Ελλάδας έξω από την Αθήνα όπου έκανε μια πλήρη αποκατάσταση και στη συνέχεια απελευθερώθηκε στη θάλασσα.

Στο Aquaworld πιστεύουμε ότι οι υγιείς θαλάσσιες χελώνες δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτες - καθεμία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση αυτού του αρχαίου είδους.
 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

TaglineΠνευματικά δικαιώματα © Aquaworld 1995-2025